10. Grafikskolan

Förminska bilder till hemsidan

2009-08-20 12:22 #0 av: IdaL

När du ska lägga upp bilder på hemsidan krävs det oftast att man förminskar bilden dels för den ska få bra kvalité och slippa en massa scrollrar som blir jobbigt för åskådaren att se.

Varför förminska bilder?

  • Det blir bättre kvalité när du visar upp dom på din hemsida.
  • Det blir enklare för dina besökare att se helheten i bilden.
  • Det går snabbare att ladda bilden för besökarna.

Detta är endast ett få grejer till varför man bör förminska sina bilder givetvis måste man inte förminska dem men jag rekommenderar det.

Hur gör man då för att förminska sina bilder?

Det är faktiskt väldigt enkelt att förminska sina bilderna även om man inte har något super program som t.ex. Photoshop utan de räcker med ett redigerings program som Paint som medföljer datorerna när man köper dem.

FÖRMINSKA BILDER I PAINT

steg 1. öppna din bild i paint (högerklicka på bilden öppna med... -> Paint) 

steg 2. Nu har du fått upp din bild i programmet paint där du ska förminska din bild. då gör du så att då går in på Bild -> Ändra storlek/Snedställ. Då får du upp en ruta som ska se ut som denna bilden här under. jag tycker att 20-25 procent blir lagom storlek för att lägga upp på hemsidan. OBS! tänk på att du måste skriva samma procent antal för att få bilden i rätt storlek

Så här ska rutan se ut i paint

Steg 2. nu kan du bara klicka på OK så förminskas bilden, sedan är det dags att spara det gör du genom att klicka på Arkiv -> Spara som... (File -> Save as..)Välj vad din bild ska heta, här spelar det ingen roll om du sparar den i jpg eller inte. men filer som tex. gif är ofta väldigt pixiliga (pixlarna framträder tydyligt), så det rekomenderar jag inte

Steg 3. Klicka nu på OK och nu har du en förminskad bild färdig att lägga ut här på hemsidan. Men innan du lägger ut den måste du spara din bild om du sparar den i jpg brukar den få väldigt dålig kvalité därför rekommenderar jag dig att spara den i .png istället (du kolla gärna först hur kvalitén blir i jpg ibland fungerar det). Du sparar genom att klicka Arkiv -> Spara som... -> välj ett namn till din bild men spara INTE över originalet.

FÖRMINSKA BILDER I PHOTOSHOP

Steg 1. För er som har photoshop går det ju även att förminska bilder i de programmet. för att förminska bilder där går du in på Bild -> Bildstorlek.." (Image -> Imagesize...) där ska du få upp denna rutan (bild nedanför). Där skriver du då in hur bred du vill ha den så anpassar den automatiskt höjden efter det, bilden ska helst inte överskrida 600px på höjden.

Så här ska rutan se ut i photoshop, det är den övrsta delen du ändrar i

Steg 2. nu kan du bara klicka på OK så förminskas bilden, sedan är det dags att spara det gör du genom att klicka på Arkiv -> Spara som... (File -> Save as..)Välj vad din bild ska heta, här spelar det ingen roll om du sparar den i jpg eller inte. Men filer som tex. gif är ofta väldigt pixiliga (pixlarna framträder tydligt), så det rekommenderar jag inte

Anmäl
2009-08-20 14:28 #1 av: FridaW

Jättebra artikel Ida! :)

Anmäl
2009-08-20 14:32 #2 av: IdaL

#1 Tack så mycket Frida Glad

Anmäl
2009-08-20 18:08 #3 av: AnneN

Vad menas med att gif-bilder är kantiga?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-20 18:41 #4 av: IdaL

#3 Kantiga är väll egentligen fel ord utan dom blir pixiliga dvs. pixlarna framträder ganska starkt i bilden så att den blir kornig.

Anmäl
2009-08-20 18:46 #5 av: AnneN

#4 okej tack för förklaringen Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-08-20 18:54 #6 av: IdaL

#5 Så lite så, jag ändrar även i artiklen så blir det lite lättare att förstå Flört

Anmäl