09. Skaffa hemsida

Skaffa hemsida: Domän & Webbhotell

2009-08-20 21:43 #0 av: dijete

I vår kommande artikelserie "Skaffa hemsida" handlar om allt som rör val av domännamn, webbhotell och kodning. I detta avsnitt går vi igenom olika webbhotell, samt vad din domän kan heta och lite till!

Webbdesignochdoman.jpg

Inledning

Har du bestämt dig att skaffa & starta upp en hemsida? Har du frågor om vilket domännamn som passar och vilka webbhotell som finns? I vår kommande artikel serie "Skaffa hemsida" kommer vi berätta om allt från val av domän, webbhotell och hur du börjar bygga upp din hemsida samt var du kan vidare utbilda dina kunskaper om webbdesign, hur du sköter din en hemsida och mycket mer! Tidigare och fler artiklar i vår artikelserie Skaffa Hemsida, hittar du under gruppen "Skaffa Hemsida" i våra artikelkategorier.

Gratis domäner & Webbhotell

Det finns en hel del gratis webbhotell, dock är de flesta sega, men ett riktigt bra är freewebs.com eller webs.com som det just nu kallas, där får du en hemsida med namnet: www.freewebs.com/dinsida eller www.dinsida.webs.com.  Det finns också en hel del andra men detta är det bästa då du får också 500MB utrymme.

Gratis domäner finns hos webb.se & dot.tk, hos webb.se finns ett flertal val och hos dot.tk kan du få: dinsida.tk.  Även e-mail adresser kan fixas via dot.tk.

Domännamn

Domänen är det viktigaste som rör din hemsida. Frågan som många ställer sig själva är: Vad ska min hemsida heta? Du vill inte ha ett för långt domännamn och inte ett som känns svårt.

Några idéer du kan använda när du ska skaffa ditt första domännamn:

 • Något som hör till ämnet till din sida
  Är du fotograf? Då kanske ordet ''foto'' ska vara med i domännamnet.
 • Ditt namn
  Har du dock långt namn/svårstavat namn rekommenderas inte detta. Då rekommenderas nästa tips!
 • Dina Initialer
  Dina initialer blir ett smidigt & enkelt domännamn, dock kan dom lätt vara upptagna då kan du kombinera det med tips nr 1.

Du behöver givetvis inte behöva använda dessa tips. T.ex. har vi min domän (www.izabelle.se) den är mitt namn fast stavat med "z" då som jag stavar det vanligen var upptaget. På det sättet har jag använt tips nummer två men även tillagt lite fantasi.

Var ska/kan jag registrera min domän?

När du ska registrera din domän finns det tusentals ombud att vända sig mot. Dom som är mest kända och störst är Loopia, One.com & Binero. Här nedan ser du en mindre sammanfattad lista av olika domänombud. Låt ingen påverka ditt val utan välj det du tycker känns bäst!

 • Loopia
 • One.com
 • Binero
 • Surftown
 • Crystone
 • Name ISP

För fler ombud klicka här!

Webbhotell

Även i Webbhotell's branschen finns det många, flera är också kombinerade som domänombud också. Du behöver inte ha ett webbhotell, du kan också ha en egen server (Frågor om drift av servrar, m.m. hänvisas till Datorn iFokus)
Även här är dom största Loopia, One.com & Binero dock finns ett webbhotellsombud som inte säljer domäner utan det får du t.ex. köpa hos Loopia det är Manufrog. Ett test av IDG om en del olika ombud hittar du här att ladda ner som PDF!

Anmäl
2009-08-21 15:18 #1 av: IdaL

Super Isabelle Skrattande

Anmäl
2009-08-21 18:04 #2 av: dijete

Tack Ida, Nu har artikeln uppdaterats med även lite gratis alternativ!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.