08. Intervjuer

Intervju med iFokus-Niklas

2010-02-11 15:58 #0 av: IdaL

Här kommer en intervju med en av killarna bakom iFokus uppbyggnad, Niklas Johansson.

Berätta lite kort om dig själv.
- Jag är 50 "minus" ;-), bor i Täby norr om Stockholm, har fru och barn.

Har du varit med från början då iFokus byggdes upp?
- Ja. Vi är ett gäng som har arbetat med Aktieguiden.com i många år. iFokus är en fortsättning av det kan man säga. Vi ville göra något större. Aktieguiden var lite begränsad i och med att den var inriktad enbart på ekonomi. Den begränsningen har inte iFokus.

iFokus print screen
Såhär såg iFokus ut i idéstadiet.

Vem formade idén till iFokus?
- Som sagt, iFokus kom ur Aktieguiden och Staffan var den ursprungliga initiativtagaren till den, så jag tycker att man kan säga att han är mest skyldig. :-)

Hur är iFokus uppbyggt?
- Jag är inte riktigt säker på vad ni vill veta. iFokus bygger till stor del på Microsoftprodukter. I botten finns en SQL-databas. Vi har två webbservrar och en databas-server.

Har iFokus kostat er mycket pengar?
- Det beror på hur man räknar. Vi har jobbat med iFokus i ungefär fem år. Det handlar om tiotusentals timmar. Dagar, kvällar, nätter, helger. Hittills har vi inte kunnat ta ut några riktiga löner så på det sättet kan man säga att det har kostat mycket pengar. Vi hade kunnat lägga tiden på välbetalda jobb i stället. Fast det hade ju inte varit lika roligt. Vi älskar det här och vi tror att vi kommer att kunna ta ut riktiga löner en vacker dag.

Berätta lite om hur iFokus såg ut i början.Niklas
- Första versionerna av iFokus byggde på ramar (frames). Det var ganska likt Aktieguiden. Tyvärr är ramlösningar inte så bra för funktionshindrade. Därför bytte vi till en ramfri lösning i version 3. I början hade vi inte heller bloggar, fotoalbum och en del annat. Det kom också i version 3.

Har ni bakom iFokus gjort allt själv eller har ni tagit hjälp av utomstående?
- Det vi tar hjälp av utomstående med är driften av servrarna. I stort sett allt annat är byggt från grunden. Vi har Sveriges bästa utvecklare. :-) Jag imponeras ofta av vad de lyckas göra. Både när det gäller de funktioner de åstadkommer och hur snabbt de får fram vissa saker. Ibland har vi pratat om en ny kul funktion en dag och senare samma dag har Johan byggt det. Han är väldigt snabb. Charlies specialitet inom iFokus, är systemarkitektur, databasen och optimering kring dem. Det är han riktigt vass på. Han jagar tusendelar av sekunder. Det låter inte så sexigt, men det gör stor skillnad för oss som använder iFokus. Jesper är pixelkungen. Han är ansvarig för utseendet. En riktig konstnär.

Jobbar du med annat än bara iFokus?
- Jadå, jag försöker göra annat också. Jag måste göra det för min försörjning. Jag är fotograf och författare.

Hur skulle du beskriva iFokus som nätverk idag?
- På fem år har vi gått från noll till något som börjar bli rätt stort. Vi är visserligen fortfarande i början av vad vi vill åstadkomma men femhundratusen besökare per månad är ändå rätt bra.

Stort tack till dig Niklas för att du tog dig tid att svara på frågorna!

Anmäl
2010-02-11 16:03 #1 av: IdaL

Tyvärr funkar det inte att ladda upp löpsedelbilden just för tillfället.

Anmäl
2010-02-11 16:15 #2 av: Futurity

Jätte bra artikel! Den besvarar väldigt många frågor man tänkt på. :)

Anmäl
2010-02-11 18:17 #3 av: Jojaton

Kul och intressant artikel! Väldigt kul att se hur iFokus har förändrats, utseendemässigt. Dock inte såå olikt dagens utseende Glad

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2010-02-13 13:09 #4 av: IdaL

#3 Ja nog har det förändrats alltid Flört

Anmäl
2010-03-17 09:20 #5 av: korseett

roligt att få läsa mer om bakgrunden till ifokus. Tack för artiklen

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.