10. Grafikskolan

ITPC - Metadata

2010-02-11 12:33 #0 av: Anna

Ordet metadata betyder information om data och används för att beskriva innehållet av en datasamling, t.ex ett digitalt foto. Men vad innebär det?

När man publicerar sina fotografier på webben bör man vara medveten om att riskerna att de kopieras olovligt är mycket hög, beroende på var du lägger ut bilden och vad den föreställer.

FotoOrd.se definierar metadata såhär:

"Metadata är extrainformation om en bild eller annat dokument. Den är information som beskriver bildens egenskaper, hur den kom till, dess innehåll, copyright etc. En del skrivs dit redan i kameran (slutartid, datum, kameramodell) enligt EXIF. Annat skrivs dit senare, ofta i IPTC format. Dessa lagras som textsträngar i bildens filhuvud.

Eftersom det är svårt för en dator att tolka bilders innehåll är metadata viktigt för spårning, sortering och sökning av bilder. Metadata kan antingen lagras i bildfilen eller i en separat bilddatabas. Ofta används en kombination där en databas används för snabb sökning, men all information ändå skrivs till bildfilen. Fördelen med detta dubbla förfarande är att bilden inte "tappar minnet" när den skickas vidare till andra användare och system.

Ta för vana att märka dina bilder med grundläggande metadata som fotograf, plats, personer på bilden och copyright. Du kan göra detta med hjälp av Adobe Photoshop, Bridge, Fotostation eller liknande."

En god idé kan alltså vara att märka de bilder man publicerar på sin hemsida. Metadatan följer alltid med bilden och det blir enklare att spåra den tillbaka till dig vid eventuell bildstöld eller liknande.

I den här artikeln tänkte jag ta upp hur man skriver in egen metadata med hjälp av Adobe Photoshop. Personligen använder jag mig av CS3, vissa skillnader kan förekomma i andra versioner.

 

Steg 1

Öppna bilden du vill märka. Gå in på File -> File Info (Arkiv -> Filinformation) eller använd snabbkommando Alt + Shift + Ctrl + I.

Du ska nu ha fått upp en ruta som ser ut som den nedan (klicka för att se bilden större).

Steg 2

Dags att fylla i kolumnerna med information.

 

På "Description" (Beskrivning) bör du fylla i följande:

Title (titel)

Author (författare/upphovsman)

Author title

Copyright status

Copyright notice (upphovsrättsinformation)

Du kan även fylla i beskrivningsrutan om du känner för det.

 

Jag fyller i såhär:

Title: © Anna Attlid

Author: Anna Attlid

Author title: Fotograf

Copyright status: Copyrighted

Copyright notice: May not be used without my permission. Unlawful use of this artwork will be invoiced without further notice.

Det sista betyder "Får inte användas utan mitt tillstånd. Olaga användning av denna bild kommer att faktureras utan förvarning".

 

Steg 3

Nu ska vi fylla i nästa sida. Gå in på "ITPC Contact", två steg under "Description" i spalten till vänster.

Där finns följande fält som är viktigt att de fylls i:

Creator (skapare)

Creator's job title

E-mail

Website

 

Du får givetvis även fylla i mer detaljerad information om dina kontaktuppgifter vid behov.

Mina fält blev såhär:

Creator: Anna Attlid

Creator's job title: Fotograf

E-mail: fotograf@annaattlid.se

Website: www.annaattlid.se

 

Steg 4

När du fyllt i det jag nämnt ovan är det dags att spara metadatan så att du kan återanvända den. På så vis slipper du sitta och skriva in informationen manuellt till alla dina foton.

Längst upp i högra hörnet på rutan finns en liten blå pil. Klicka på den. Då ska du få upp olika alternativ i form av:

Save metadata template (Spara metadata)

Show templates (Visa mall)

 

Välj spara och fyll i ett lämpligt namn. Jag valde t.ex bara "Metadata" som titel på min mall.

När du sparat färdigt, klicka OK, öppna nästa bild och klicka upp samma ruta (se steg 1). Gå sedan in på samma blå pil och välj det alternativ du nyss sparat, det ska ligga överst i listan som kommer upp. Sedan är det bara att klicka OK och öppna nästa bild, etc.

 

Resultat

När man öppnar fotots sidinformation eller exif-information på webben står din metadata där och kommer följa med bilden överallt den används. Öppnar man en av mina bilder exif står t.ex detta (klicka för att se större).

Det är även möjligt att automatiskt fylla i sådan här information i samband med att man överför bilderna från kameran till datorn. Det kan du säkert läsa mer om i din kameras manual eller online.

Tänk på att denna metod inte automatiskt stoppar eller skyddar mot bildstöld, däremot blir det i de flesta fall lättare att bevisa att bilden är din samt lättare att lokalisera den.

Du kan läsa mer om metadata här.

Lycka till!

Länk till originalartikel.

Anna, värd på Hästfoto och Webbutveckling

annaattlid.se

Anmäl
2010-02-11 13:40 #1 av: IdaL

Jätte bra Anna Skrattande

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.