13. Övrigt

Upplägget på hemsidan

2010-02-10 22:37 #0 av: IdaL

När man gör en hemsida är det viktigt att man tänker på hur man lägger upp den. Det finns en del bra grejer man kan ha i åtanke innan man börjar bygga, jag tänker ta upp dom här.

Vadå upplägg?

Var menar jag med upplägg? Jo det är hur din layout på hemsidan är formad. Det vanligaste är att det börjar med en header, sen kommer en meny och sen där efter kommer innehållet och sist en footer, det är väl standardupplägget på en hemsida kan man säga. Men bara för att de flesta väljer att bygga sin hemsida på detta sättet så är det inte tvunget att du måste göra det. Här får du en del tips på vad du ska tänka på när du gör din layout.

Snyggt men lätt

Tänk på att din layout ska vara trevlig att titta på men den ska också vara lättanvänd och uppfylla alla funktioner. En hemsida som inte fungerar ger inte heller något bra intryck. Se därför till att så många som möjligt testar den till dig.

Det du kan tänka på när du gör din layout är:

  • Menyn ska vara lättåtkommlig
  • Alla sidor ska fylla sin funktion
  • Sidan ska vara tittarvänlig och inte för rörig
  • Inte använda för många olika färger och färger som inte matchar

Det är 4st bra punkter man kan ha i åtanke när man väl sitter och funderar på sin layout.

upplagg.jpg

Inspiration

Det som däremot kan vara väldigt svårt och det som även hindrar många är inspirationen. Det är tyvärr inget jag kan lära er utan det är något som man själv för sitta och hålla på med.

Själv brukar jag ha som knep att söka runder på internet på olika sidor och sen måla själv i photoshop och till sist så får man fram något som man är nöjd med. Det kan ta allt ifrån flera veckor att komma på en bra layout till bara någon timme, en sak man bör tänka på är att inte stressa då blir det aldrig bra.

Anmäl
2010-02-11 14:21 #1 av: Jojaton

Väldigt bra artikel! En annan inspirationskälla är musik - tycker jag i alla fall Glad

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2010-02-11 14:26 #2 av: IdaL

#1 Tack, ja det är också en insperationskälla. Jag tror att det olika från person till person det gäller nog bara att hitta det som passar en själv bäst Flört

Anmäl
2010-02-11 14:33 #3 av: Jojaton

#2 Precis Glad

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.