12. Måndagstips

måndagstips v47

2010-11-22 05:00 #0 av: johan-ahlback

Ny måndag och ett ganska tjockt lager med snö ligger utanför. Vackert och inspirerande. Men nu till veckans tips!

using css text shadow to create cool text effects

måndagstips v47

Använd textshadow för att skapa effekter. Jag fann den här sidan väldigt inspirerande så kolla på den och lär dig använda textshadow.

essentials of designing a perfect newsletter

måndagstips v47

Lär dig lite om hur man ska designa ett nyhetsbrev. Om intresse visas kan jag även skriva en artikel om hur man skapar ett nyhetsbrev.

html5 vs flash the community has spoken

måndagstips v47

HTML5 vs flash. Kommer verkligen html5 ta bort flash? kommer inte flash finnas kvar efter html5 släppts och alla webbläsare stöder det? Läs den här sperlånga artikeln med massor av länkar för att ta reda på det.

css boxshadow experiments

måndagstips v47

Zurb har gjort det igen! Så snyggt och elegant. Man nästan ryser när man kollar på det. Lär dig hur man använder box-shadow från de som kan. Awesome är nog det rätta ordet.

a simple way to constantly grow as a designer

måndagstips v47

lär dig att växa som designer. Väldigt bra artikel som många borde läsa.

web browser shuffler how users preferences have changed over the years infographic

måndagstips v47

Kolla på den här bilden så förstår du varför den fick vara med och varför jag börjar strunta i ie6 mer och mer.

 

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Anmäl
2010-11-22 17:28 #1 av: MichaelE

Intressant om HTM5 vs Flash men även om HTML5 är helt operativ oberoende (flash fungerar inte på iOS) så finns det ställen Flash är bättre.

HTML5 tillsammans med CSS3 samt JavaScript kan skapa gradienta sidor utan bilder, skapa animationer tack vare nya funktioner i CSS3 samt skapa interaktiva webbsidor på ett sätt som aldrig har varit möjligt förut  - t.ex. bläddra en webbsida (guide på flera sidor) genom att "vända blad" med hjälp av tangenterna.

Men om det nu går göra så mycket med HTML5 varför ska man fortsätta med Flash?
Flash har den möjligheten att fortfarande kunna skapa helt dynamiska sidor som fungerar likadant på alla datorer och alla webbläsare (utom just iOS) vilket gör att implementeringen i webläsaren inte spelar någon roll, vilket det gör i just HTML5, CSS3 samt JavaScript - de kommer tyvärr visas olika i olika webbläsare såvida alla inte börjar ena om implementeringens utseende.

Flash har dessutom möjligheten att skapa kopieringsskyddade bildgallerier, snygga animerade effekter till hemsidor genom smarta partiklar eller papervision3D. Möjligheterna hos Flash begränsas enbart vid fantasin då ActionScript är ett helt objektorienterat språk vilket JavaScript inte är.

För dem som trodde att Flash är bara YouTube och irriterande reklam, kolla följande sidor:

Advanced Studios v3

Cheese And Burger

Papervision 3D

Anmäl
2010-11-22 19:47 #2 av: johan-ahlback

html5 kommer inte att se olika ut i olika webbläsare. html5 är fortfarande bara markup med lite extra funktioner. Alla de stora webbläsarna kommer att stödja html5 inklusive internet explorer 9. Visst kan man göra bra saker i flash men ofta blir de dåliga ur användbarhets synpunkt.och css3 visas inte olika i olika webbläsare och det är inte ofta css2.1 gör det heller.

Och när apple valde att slopa stödet för flash så blev flash mindre eftertraktat.

actionscript är inte mer objekt orienterat än javascript som det ser ut idag. Båda bygger på ecmascript och är i nuläget ganska lika. Du har klasser, objekt och funktioner alltså saknas inget. visst är javascript läst typat men man behöver inte vara slarvig.

Och effekter och annat är snyggt om de är skapade i flash men försök att bläddra i de där sidorna om du använder skärmläsare eller använder andra hälpmedel.

Jag är inte en så stor beundrare av flash då jag anser att det har spelat ut sin roll men jag förnekar inte heller dess styrkor. Men jag tror att om ett par år när ie 9 är lika vanlig som ie 7 och 8 är idag så finns det inget behov av flash längre. Det går att skapa snygga effekter nu med: http://www.20thingsilearned.com/

Att säga att saker inte visas lika i olika webbläsare är inget bra argument då det är som du säger. Flash stöds in av något av appels operativsystem. Så då stänger man ute alla mac, iphones/ipod och ipads.

Skapa kopierningsskyddade gallerier? det är bara att ta en printscreen så har du allt. Att försöka skydda sitt material på internet är som att ta skydd från regnet bakom ett kostängsel.

Html5 har övertaget då det kommer att bli den nya webbstandarden för webbläsare. Så även om man vill skapa en sida i flash måste man servera det med markup i html5 så varför inte skapa allt i javascript när man ändå håller på?

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Anmäl
2010-11-23 00:30 #3 av: MichaelE

HTML5 är standard och är menat att läsas på samma sätt av alla webläsare och alla element ska vara ett vis objekt och visas på ett visst sätt. Sedan har man erfarenheten att Microsoft går sina egna små vägar och anser att dessa objekt ska renderas på detta sätt medan andra menar på att det ska visas på detta sätt. Tyvärr, webläsarkriget från 90-talet är inte helt över även om Netscape slängde in handduken.

Hursomhelst, varför Apple skippar flash har jag inte riktigt förstått men det är deras ensak. Vad jag skrev är inte att Flash är bättre än HTML5 eller vice versa utan de båda har sina fördelar och nackdelar. Flash har nog fortfarande en framtid även om den i dagsläget inte är det ljusaste - Adobe arbetar på en konverteringsprocess som kan konvertera om Flash-animationer till ren HTML5/CSS3/JS applikation - allt för att rädda Flash.

Sedan har vi ett annat problem - IE9. Vad jag har förstått det så är det i princip bara W7 som kan köra IE9, har man tur kommer det till Vista men de flesta därute kör fortfarande på XP. Själv använder jag IE9 i minsta möjliga mån,använder mest Chrome för att den är snabbare och bättre på att rendera HTML5 samt CSS3.

Anmäl
2010-11-23 08:34 #4 av: johan-ahlback

microsoft är faktiskt den som pushat för html5. De andra var beredda på xhtml. så standardenblir inga problem.

Apple slopade flash på grund av alla säkherhets hål. Det var i alla fall ursäkten han gav på presskonferansen.

japp det är synd att de inte kommer släppa ie9 på xp men det har med prestandan att göra. De tar hjälp av grafik kortet för att göra den snabbare och den sortens hårdvaruacceleration kom inte fören vista

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Anmäl
2010-11-23 12:12 #5 av: MichaelE

Det som faktiskt kan vara ännumera överraskande är att Microsoft lämnade Silverlight för HTML5 och därmed blir Silverlight enbart för deras windows phone 7. Sedan finns det ett programmeringsprogram därute vid namn Titanium som man kan bygga upp applikationer med hjälp av HTML5,CSS3,JS och PHP.

Visst har flash säkerhetshål men de värsta har ju dykt upp de senaste åren - IPhone har ju funnits ett tag och de slopade flash från dag ett. Det enda jag vet är att Steve Jobs tillåter enbart program skapade med hjälp av C++ eller Java som får köras och de ska inte vara några plugin utan Stand-Alone - vilket flash inte är, men Adboe har lösning på det med frågan är ju om Jobs lyssnar...

Jo det krävs Direct X10 eller 11 för att det ska fungera, XP klarar bara av Direct X9 så där har vi ju haken.

Men jag är glad att man lämnar xhtml för det blev nästan ett litet fiasko från W3C håll att få ordning på webben och försöka finna en övergång till xml - vilket blev en programkodsfil och inte webbformat som man hade tänkt sig från början.

Så för en gångs skull kanske det blir en fungerande webbstandard Skrattande

Anmäl
2010-11-23 15:01 #6 av: johan-ahlback

Ja det får man hoppas och det kommer xhtml5 också. Den bygger på html5 så html5 måste bli klart innan det kommer.

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Anmäl
2010-11-23 15:49 #7 av: MichaelE

Hur ska det kunna bli xhtml5 när xhtml2 redan är lagd åt sidan?

Anmäl
2010-11-23 16:44 #8 av: johan-ahlback

för att xhtml5 inte är en fortsättning på den xhtml som används idag utan som en förlängning på html5. Man slutade inte med xhtml2 i förmån för html5 utan för att man inte behövde skapa två nya versioner av xhtml samtidigt.

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Anmäl
2010-11-23 21:03 #9 av: MichaelE

okej, då förstår jag. Jag gillar xhtml 1 så antar jag att xhtml 5 är liknande html 5 - det är bara taggningen som skiljer sig, eller?

Anmäl
2010-11-23 21:18 #10 av: johan-ahlback

japp. du har alla taggar som är så bra med html5. till exempel <head> <nav> osv Glad

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.