2011-01-25 06:47 #0 av: johan-ahlback

Att skapa en ny design handlar inte bara om att byta färger och ändra lite på sin befintliga design. Att skapa en ny design handlar om att skapa en design som inte är som någon man skapat innan. Att fastna i ett speciellt sätt att designa sidor på är inte bra för någon.

En vanlig fälla

jag har hamnat i den själv och skapade sidor som såg likadana ut layoutmässigt. Logo - header - menu - innehåll - sidebar - footer var min design. Det är begränsat och lite tråkigt när man ska skapa sidor för fotografier och annat. Men jag hittade ett sätt att lösa mitt problem.

Så här kan du ta dig ur det

Det fösta jag gjorde var att sluta använda float på allting och använde position:absolute eller realative på det som gick. Man fick fram bättre resultat och man kunde skapa designen på ett annat sätt

Jag kollade runt på olika sidor där de har css mallar för inspiration jag började även följa olika bloggar som handlar om just design. Till en början blev det lite plagiat som jag kastade i papperskorgen, men det var nyttigt att göra så då man fick ta till nya knep.

Sen började jag experimentera med olika ideér jag fick. Ideérna fick jag av vardagliga ting. Som att skapa sidor till olika produkter jag såg. I de designerna försökte jag att efterlika produkten så mycket som möjligt. Ett exempel på det var en låtsas sida jag gjorde till arlas mjölk. Den hade ränderna och innehållet såg ut som baksidan på paketen. Menyn var skissad i samma stil som illustrationerna brukar ha och så vidare. Allt det här var nyttigt lärande och man lärde sig att tänka utanför lådan.

Till sist bestämde jag mig för att aldrig skapa en sida som liknade mina två senaste designs. Så om jag upptäckte att den nya sidan blev för lik så designade jag om (om inte den nya designen nästan krävde en sorts design).

Sluta tänk på html, css och så vidare

När man designar en sida i ett program kan man lätt börja tänka: "hur ska jag fixa det här i html och css?". Om man gör det kan man börja skapa designen utifrån sina kunskaper i html och css. Då blir det lätt samma sak igen och man fastnar även där.

När du skapar en ny design ska du tänka bort allt annat som inte är design eller användarvänlighet. Om du tänker i html och css kan du lika gärna skippa att göra designen i ett annat program och börja skapa sidan på en gång.

Fungerar det inte som du vill?

Kanske stöter du på problem när du ska överföra din design till html. Men gör inte om design så att den ska bli enklare utan använd våld för att få html och css att göra som du vill. Det finns många knep för det och många så kallade hacks och tricks att använda. Som att om man använder position:relative på en div och position:absolute på en child till den diven kommer child att positionera sig absolut till sin förälder. Sådana trick finns över hela internet och kan hittas genom snabba sökningar i olika sökmotorer.

Hitta ett nytt flöde.

Skapa inte den färdiga designen på en gång utan skissa upp vad du ska ha med på sidan och var. När du är nöjd kan du börja med det grafiska. Då är det mindre risk att den blir likadan som dina tidigare designs.

Tänk i nya banor. Tänk utanför lådan. Ändra ditt sätt att designa.