03. HTML

hur specifik ska man vara?

2011-01-25 06:41 #0 av: johan-ahlback

När man skriver html och css är det alldeles för lätt att vara bekväm och specificera sig så att man kommer ihåg vad saker är till för. Det kan vara att man skriver div#id i css fast man vet att man bara använder det id på en div. Eller att man kanske skriver rightmenu som id på en html tagg. Det är två sätt att vara för specifik på och vi ska kolla på varför.

vi börjar med det vanligaste som är att man anger alldeles för specifika id eller klasser för sina html taggar. Du har en tagg med ett id som är rightmenu. Men nu vill du flytta den till vänster om innehållet. Men helt plötsligt är id missvisande och ska ändras i html och css. Och då får du ändra leftmenu också eftersom den nu ligger till höger om den andra menyn.

Bättre är det då att använda namn som alltid stämmer. som kanske kategorymenu eller pagemenu om man länkar till andra sidor med fortsättning på informationen. Det blir då enklare för den som ska underhålla sidan. Och om det är enkelt är det bra.

Så tänk på vad du ger för id och klass för det är ju inte alltid säkert att leftsidebar alltid kommer att vara till vänster.

Nu till det andra.

Och det handlar om css. Du har en div som du gett id "mainnav". Du vet att det är en div och det kommer aldrig vara annat än en div. Då behöver du inte skriva div#mainnav. Eller om vi fortsätter på det exemplet och ska nå alla li som ligger nästlade i en nästlad ul (en meny med subval) och den första ul har ett id som är "main-nav-conainer". du behöver inte ange #mainnav #main-nav-container ul ul li varje gång då. Det räcker med att ange #main-nav-container ul ul li.

det handlar om hur snabbt sidan laddas och hur stor kraft det tar av webbläsaren att tolka och rendera. Ju mer text desto längre tid tar det att läsa eller rendera. Det är ganska logiskt. Visst det kan röra sig om hundradelar, Men en hundradel per sida blir ganska mycket i längden.

Kommentera istället

istället för att vara allt för specifik kan du använda kommentarer. Eftersom en kommentar inte ska synas eller användas av webbläsaren gör det inte så stor skillnad. En kommentar i css tar ingen extra kraft av webbläsaren och minimalt i laddningstid. En kommentar i html eller php är alltid nyttigt, där det behövs.

Men det finns samma fälla där. Risken finna att man använder sig av onödiga kommentarer och kommenterar alldeles för mycket. Använd kommentarer där du ser att det behövs lite förklaring och där det kan vara problem att förstå. Var också snäll mot dig själv och andra och kommentera vid varje slut tag på en div och berätta till vilken div den tillhör.


Var bara specifik när du verkligen behöver det. Annars ska du vara specifik utan att spcificera dig. Visst låter det konstigt men med ovanstående argument måste jag säga att det är precis så.

Vilka namn brukar du använda som du tror är för specifika och kommer du tänka på det nästa gång?

 

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Anmäl
2011-01-25 13:39 #1 av: Mountain

Kan tillägga att man börjar kommentarer med /* och avslutar kommentarerna med */

Om man skriver kommentarer i html-filer börjar man med <!-- och avslutar med -->

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.