2011-01-25 06:35 #0 av: johan-ahlback

Tänk dig att du köpt en bil och är ute och kör med den för första gången. Ditt hår fladdrar i vinden för suffletten är nere. Helt plötsligt så inser du att bensinen håller på att ta slut. Men när du kommer till macken och ska tanka så passar inte munstycket. Den är för stor.

Eller tänk att du har köpt en ny möbel du ska skruva ihop den men du hittar inga medföljande verktyg. Du testar de du har hemma men de passar inte. Det visar sig att du behöver en speciell skruvmejsel som bara ett företag säljer och till hutlösa priser.

är det inte bra att det finns standarder?

Av samma anledning ska du använda standarder när du skapar en hemsida. Annars står en kund där med en hemsida som kanske bara fungerar i quirksmode, är jobbig att underhålla och är svår att designa om med befintliga koder.

Om en kund betalar dig för dina tjänster förväntar de sig att du ska vara proffsig och inte använda "silvertejp" för att skapa deras hemsida. Precis som att du inte vill att din bil ska lagas med silvertejp hos reparatören. Det är deras produkt och den ska fungera önskvärt.

Validera din sida

Jag tycker att det är viktigt att validera sin sida. För ska man skapa en sida som ser likadan ut i alla webbläsare måste html vara korrekt skriven. Använder man till exempel html 4.01 transition och har ett fel försöker webbläsaren fixa felet själv. Det löser de på olika sätt och därför får man olika resultat. Det är nog det första man ska tänka på när en sak fungerar på ett ställe men inte på ett annat.


Alla webbläsareföljer inte standarden på samma sätt!

Visst har du rätt i det. Men de webbläsarna är gamla och används inte idag (förutom internet explorer 6). Jag följer standarden för xhtml strict för att den är strikt i sitt tolkande vilket betyder att går sidan igenom valideringen så visar alla webbläsare den korrekt. visst förekommer det vissa skillnader men dessa beror på css och inte html.

Glöm inte doctype deklaration

Ett exempel på det är boxmodellen. Nu räknas inte padding som en del av boxens storlek. om man bestämer att den ska vara 500px bred och lägger på en padding på 10px så kommer boxen vara 520px bred. Men om man inte använder doctype eller om man aviker från standarder kan man hamna i det som heter quirksmode. Det är ett läge som använder internet explorer 5 motorn. då kommer boxen vara 500 bred och med en padding på 10px (vilket är korrekt egentligen men den diskutionen får tas i kommentarerna). så om till exempel firefox lyckas att tolka din html fast den inte öljer standarder kanske inte internetn explorer kan det och den hamnar då o quirksmode och plötsligt så ser ingenting ut som det ska. Varken du eller kunden är nöjd.

Börja följ standarder nu.

Det är inte försent att börja använda dem nu. Ett steg i rätt riktning är att sluta använda gamla taggar som inte stöds av de nya specifikationerna. Och se till att skilja på de olika lagrerna (html, css, javascript och så vidare).

Ett tips är att använda xhtml strict när du validerar så du vet att allt är helt korrekt. Sen kan du ändra doctype till html 4.01 eller annan valfri doctype.

Tänk dig in i kundens position och följ standarder.