13. Övrigt

Xampp - en server i din dator

2010-06-18 03:53 #0 av: johan-ahlback

När man skapar en sida är det vanligt att man arbetar live mot en server. Det kan innebära att man får säkerhetsrisker och att andra ser designen innan sidan är redo. Xampp är ett program som gör att datorn du sitter vid blir en lokal server. Du slipper att skicka upp filer hela tiden och du slipper förlita dig på att internet ska fungera.

Vad är xampp?

xampp är ett program från apache friends som gör att du får en liten server i datorn. I xampp medföljer bland annat apache server och mysql server vilket är vad många webbservar kör med. Man har också möjlighet till ftp om man så vill.

Installera xampp

Först måste du ladda ner xampp från apache friends vilket du gör här http://www.apachefriends.org/en/xampp.html. Ladda ner exe filen om du vill ha en snabb och smidig installation eller zip filen om du känner att du vill ha full kontroll och vet vad du gör.

När du kör exe filen får du bestämma var det ska installeras. Jag rekommenderar att du installerar på standardplatsen som visas. Nu kommer den att installera sig självt och du behöver bara se på när den arbetar.

Efter ett tag så kommer en command ruta upp den frågar först om du vill ha genvägar vilket rekommenderas, så tryck på "y" och sen på enter.

xampp installation del1

sen frågar den om du vill att den ska hitta alla sökvägar och det vill vi verkligen att den ska göra.

xampp installation del2

Sen frågar den om du vill att den ska skapa en portabel version. Gör man det kan man inte köra xampp som en windows service så det vill vi inte.

xampp installation del3

Sedan så kör den lite saker och helt plötsligt står det: "XAMPP is ready to use". Tryck på enter och sen kommer det en fråga om tidszonen men den ställer in sig efter datorn så där är det inga problem.

När du får upp en meny så trycker du på "1" och sen enter så startas programmet och du kan stänga command fönstret.

Konfigurera xampp

Nu ska vi starta apache och mysql (om du inte vill ha databas så skippar du bara det.). Vi vill att de ska vara services för du körs de i bakgrunden i windows utan att vi behöver ha xampp på hela tiden.

kryssa i rutorna där det står svc bredvid apache och mysql.

xampp installation installera services

Starta sedan de två genom att klicka på start. när det står running så är de båda igång.

xampp installation running

Nu ska vi testa om det fungerar. Prova att gå in på localhost eller 127.0.0.1 i webbläsaren. de adresserna går till den maskin man sitter på för tillfället. får du upp xampp's sida där du får välja språk är allt klart. välj ditt språk. Då kommer du till xampps administrations sida.

Ställa in säkerhet för databasen

OBS! du kan hoppa över den här delen och nästa del om du inte ska ha databas!
Nu ska vi ställa in lösenord för databasen och även fixa en användare som inte har fulla rättigheter som root användaren har.

Vi börjar med att gå in på security. Som du ser så är de tre översta unsecure. vilket betyder att de är säkerhetsrisker. inget som egentligen behöver oroa eftersom du är i ett privat nätverk, men det kan vara bra att fixa ändå.

xampp installation unsecure

Det finns en länk lite längre ner där det står: http://localhost/security/xamppsecurity.php Klicka där så kommer du till en sida där du får ställa in lösenord.

xampp installation lösenord

Skriv in ett lösenord och klicka på password changing. Nu har databasen ett lösenord. du kan även om du vill skriva in ett användarnamn och lösenord för att skydda xampp mappen. Starta om mysql genom att öppna xampp och klicka på stop och sen starta det igen.

Skapa en ny användare för databasen

Nu ska vi skapa en ny användare för databasen så att det blir ännu säkrare. Den användaren har inte full behörighet och kan därför bara se databserna som ligger under den användaren. inte nödvändigt då det är lokalt men kan vara en bra praxis ändå.

gå in på localhost eller 127.0.0.1 igen och klicka på phpmyadmin som ligger under tools. Phpmyadmin är ett webbaserat program som hjälper dig att administrera databser. Logga in med root och det lösenord du valt.

8.JPG

gå sedan in på privilegier och lägg till ny användare.

9.JPG

Skriv in uppgifterna. På värd väljer du lokal i dropdown menyn. tryck sedan på skapa databas med samma namn och ge alla privilegier. tryck sedan på kör. Skapa helst en ny användare för varje sida du gör som använder databaser.

10.JPG

Logga ut och logga in med den nya användaren.

xampp installation logga ut

klicka sedan på användarens namn så kommer den databasen att komma upp. testa att skapa en ny tabell för att se att allt fungerar. Ta bort den när du är klar.

Var ska filerna för hemsidan ligga?

Om du installerade xampp på standardplatsen så ska du gå in på "C:\xampp\htdocs". I den mappen skapar du mappar för varje projekt du gör. sedan riktar du bara webbläsaren mot localhost/minmapp eller 127.0.0.1/minmapp. Men ska du jobba med flera projekt som behöver en egen domän (exempelvis olika cms eller sidor med databaser) så behöver du sätta upp virtuella servrar.

Virtuella servrar

En virtuell server är en låtsas server som existerar i din riktiga server. Då får varje sida en egen domän vilket underlättar arbetet.

skapa din första virtuella server

Först måste vi säga till windows att gå till servern när man skriver in en viss adress i adressfältet i webbläsaren. Det gör man med windows host file (jag vet inte om det krävs i xp men i vista och windows 7 krävs det). Den filen hittar vi här: C:\Windows\System32\drivers\etc. öppna host med anteckningar. Under raden där det står 127.0.0.1 localhost skriver vi 127.0.0.1 demoprojekt. demoprojekt kommer då vara det vi skriver in i webbläsaren senare. Spara och stäng.

Skapa en mapp där du ska ha alla dina projekt. du kan skapa den var som helst. sedan skapar du en mapp som du kan döpa till vad du vill. Jag döper den till demo för den här artikeln. sökväfgen ser ut såhär: c:\projects\demo

Nu ska vi skapa en virtuell server i apache så gå till C:\xampp\apache\conf\extra och öppna httpd-vhosts.conf i anteckningar. Ta bort båda "#" från raden där det står ##NameVirtualHost *:80. skriv sedan in det här under:

<VirtualHost *:80>
DocumentRoot "c:\projects\demo"
ServerName demoprojekt
</VirtualHost>

<Directory "c:\projects\demo">
Options Indexes FollowSymLinks Includes ExecCGI
AllowOverride All
Order allow,deny
Allow from all
</Directory>

<VirtualHost *:80>
DocumentRoot "C:\xampp\htdocs"
ServerName localhost
</VirtualHost>

<Directory "C:\xampp\htdocs">
Options Indexes FollowSymLinks Includes ExecCGI
AllowOverride All
Order allow,deny
Allow from all
</Directory>


"DocumentRoot "c:\projects\demo"" är var mappen ligger. "ServerName demoprojekt" är namnet på server. Den ska vara samma som du skrev i host filen. directory ska vara samma som DocumentRoot. i directory taggen så är det lite information till servern. Vi skapar även en virtuell server till localhost så det inte blir något problem med den.


Skapa en fil som heter index.php i mappen som du ska ha ditt projekt i. i mitt fal blir det c:\projects\demo. I den filen skriver du <?php echo "hello World!"; ?>. starta om apache och skriv in "demoprojekt" i webbläsaren. om det står hello world så fungerar allt som det ska.

 

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Anmäl
2010-06-18 12:40 #1 av: MichaelE

Om man använder Visual Studio Web Developer så får du en virtuel server med i programmet när du testkör webbsidan. Vilket är bra ifall man inte vill använda extra program.

Anmäl
2010-06-18 13:57 #2 av: johan-ahlback

men det enda som visual är bra på är .net sakerna Glad nu överdrev jag lite men i alla fall Flört

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Anmäl
2010-06-19 00:47 #3 av: MichaelE

#2 ASP.net och MySQL. Klarar även Ajax och Linq om man arbetar med C#.

Anmäl
2010-06-19 14:38 #4 av: johan-ahlback

#3 precis. det är vanligare att man kör med php och andra open source grejer. Därför används inte visual så ofta.

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Anmäl
2010-06-19 19:03 #5 av: MichaelE

#4 det beror på vad man är van vid, jag gillar inte C++ som programmeringsspråk och därmed väljer jag inte php men C# finns bättre logik tycker jag och därmed tycker jag att ASP etc fungerar bättre. Men som sagt, det är en smaksak

Anmäl
2010-06-19 23:17 #6 av: johan-ahlback

det jobbiga är att windows server försvinner mer och mer :/

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Anmäl
2010-06-20 00:09 #7 av: MichaelE

De stora webbhotellen har windowsservrarna även om linux anses vara snabbare så är ASP etc språk som kan användas till många tillämpningar. Titta på iFokus, det är ASP..

Anmäl
2010-06-20 01:08 #8 av: johan-ahlback

#7 men kunde lika gärna vara i php. Jag skulle dock inte koda ett affärssystem än i php. det skulle bli asp. men det kanske är för att jag är usel på säkerhet Tungan ute men php blir ofta anklagad för att vara sämre än asp. men se på wordpress och andra stora cms.

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Anmäl
2010-08-20 13:20 #9 av: Stephanie

Nu har jag försökt följa denna, vilket har fungerat bra fram till att jag skulle ändra i hosts-filen. Jag får inte göra det, utan får bara upp "åtkomst nekad". Jag är admin så jag vet inte vad mer jag kan göra? Obestämd

Anmäl
2010-08-21 16:55 #10 av: Stephanie

Nu fick jag det till slut att fungera ändå, efter lite googlande... Tungan ute Men hur fungerar det sedan, om jag vill ha fler projekt till exempel? Lägger jag till en till rad i hosts-filen, och hur gör jag i httpd-vhosts.conf?

Anmäl
2010-08-22 01:28 #11 av: johan-ahlback

i host skriver du bara en ny rad med samma ip och ett annat namn. i vhost så gör du på samma sätt som innan men med en annan filväg och med samma namn som i host filen

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Anmäl
2010-08-22 01:34 #12 av: Stephanie

Ok, tack!

Kan tillägga här att jag fick det att fungera, men först var jag tvungen att gå in på anteckningar som administratör (högerklicka och välj Kör som administratör) och sedan öppna hosts-filen för att kunna ändra den.

Du måste ha lyckats bra med den här guiden, för det känns som om jag snarare fått personlig hjälp än att ha följt en steg-för-steg-guide. Får påminna mig själv om att du inte har den blekaste om vad jag gjort... Tungan ute

Anmäl
2010-09-04 00:12 #13 av: Searchingmoonwolf

Gaaah, varje gång jag försöker starta Apache så får jag inget "grönt running". Det står "buzy... apache service started". o emellanåt kommer det att (xampp not responding)...  va gör jag för fel...?

Anmäl
2010-09-04 13:52 #14 av: johan-ahlback

kolla om du har skype igång. annars har du något annat som kör på port 80.

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Anmäl
2010-09-04 14:27 #15 av: Searchingmoonwolf

nu har jag fått det att funka, men webbläsaren vill inte hitta nån text när jag försöker med demoprojekt. när jag skriver in http://127.0.0.1/ så där hittar jag hello world-texten. var och vad har jag gjort fel?

Anmäl
2010-09-04 16:57 #16 av: Searchingmoonwolf

jag har juh ingen aning om va jag gör egentligen. Tungan ute

Hittade denna länk som jag tänkte kolla igenom och så började jag göra enligt denna. Meen, jag fastnade vid Step2 och hur jag ska i slutändan få mappar o adresser o dylikt att passa ihop, har juh oxå gått enligt din tutorial. Skiter lite på sig... Skäms

 

Anmäl
2010-09-05 00:37 #17 av: johan-ahlback

om du ser hello world texten så är det för att du vill använda virtuell server men inte har ställt in den rätt. Kolla så att servernamnet i vhost filen stämmer överens med namnet som du skrivit i windows host fil.

ta dig tid och läs igenom artikeln en gång utan att följa stegen. Sen kan du göra som det står. Man ska inte ha för bråttom

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Anmäl
2010-09-05 00:47 #18 av: Searchingmoonwolf

oj, det var inte din tutorial jag menade utan denna, sorry. Skäms

Anmäl
2010-09-05 00:51 #19 av: johan-ahlback

är inte det offtopic?

Ålder föder inte visdom. Eftertanke gör det.

Värd för Trackmania iFokus och medarbetare på Hemsidor iFokus

MadeByJohan.se

Anmäl
2010-09-05 00:55 #20 av: Searchingmoonwolf

hmm... ingen aning. det är samma sak som görs o som jag har problem med - att få mappar o dylikt o funka med xapp, vilket denna tråd handlar om. nå, jag frågar frågan på nytt bara... enklare än så är det inte.

Anmäl
2010-09-05 16:00 #21 av: Searchingmoonwolf

Nu har jag en databas med root-, localhost- och wordpress-namnet när jag ska logga in på phpMyAdmin. När jag loggat in på wordpress så hittar jag ingen delete-knapp. Plus att det sägs att den inte har några privilegier. Måste jag ändra på det? Hur?

Anmäl
2014-04-29 15:58 #22 av: bap

Har ändrat så min hosts fil ser ut så här (de sista raderna) men det fungerar ej. Om jag skriver demoprojekt i webbläsaren så går den ändå till samma som om jag skriver localhost, vad är fel?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.